mile valentić

Zapovjednik u operaciji Bljesak: Nama su se dozirale informacije

01.05.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Vojno-redarstvenom operacijom 'Bljesak' Hrvatske oružane snage su 1. svibnja 1995. krenule u oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Brigadir Mile Valentić, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH i jednan od zapovjednika u operaciji 'Bljesak' prisjetio se tih dana

'Ja sam bilo pripadnik Oklopne bojne treće gardijske brigade i mi smo se izmjestili vlakom u Novsku, s istočne strane došli smo okolnim putem i od tamo smo krenuli napad. Došli smo na kolodvor u Novsku, za pola sata smo istovarili deset tenkova i četiri transportera i iz pokreta kako je dogovoreno krenuli u napad u 5:20, rekao je za HRT Mile Valentić, zapovjednikom Središta za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH.

Otkrio je kako su se svi osjećali ponosno te da su bili visoko motivirani.

'Svi pripadnici HV-a su bili visokomotivirani, nikad nismo bili jači nego u to vrijeme. Mi smo iz Đakova išli u Novsku i stali smo u Kutini da bi formirali vrijeme kada ćemo doći tamo. Stali smo dva i pol sata pa su vojnici negodovali u pozitivnom smislu da nas opet ne vrate, bila je velika motiviranost, bili su puni adrenalina. Bili smo dobro opremljeni, dobro obučeni , dobro motivirani i dobro vođeni od strane tih naših zapovjednika. To je bila fantastično isplanirana i provedena operacija', dodaje Valentić.

Istaknuo je i koja je važnost ove operacije:

'U vojnom smislu je to nastavak operacije Otkos iz 1991. koja je prekinuta zbog Sarajevskog primirja i dolaska UNPROFOR-a na to područje. Naravno da je naša diplomacija radila na tome da se to sve sprovede mirnim putem. Dio našeg teritorija koji je bio međunarodno priznat je bio okupiran od Srpske Krajine. Nama je bilo u interesu da mi to na bilo koji način sprovedemo', objašnjava Valentić.

Rekao je i kako Hrvatska država htjela imati nadzor nad prolaskom roba i usluga, ali i da hrvatska diplomacija težila tome da se sve riješi mirnim putem.

'Gledajući vojsku, vojska je bila spremna. Mi smo se uvježbavali za tu operaciju, ja sam bio zapovjednik satnije, ni ne znajući da se uvježbavam za tu operaciju. Hrvatska vojska se stalno uvježbavala po raznim scenarijima. Nama su se dozirale informacije, tek kasnije kada smo saznali plan provedbe operacije, onda sam shvatili što smo sve uvježbavali prije i za što smo se uvježbavali', priča Valentić.

  • +6
VRO Bljesak Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Neki od strateških ciljeva bili su doći do državne granice, što im je na kraju i uspjelo jer su već prvi dan oslobodili Jasenovac.

'Taktički, naša osnovna zadaća je bila brzim energičnim napadom presjeći enklavu vojske Krajine na dva dijela, izaći na državnu granicu pomoćnim pravcima prema Jasenovcu i Staroj Gradišci da bi se spriječio napad Republike Srpske na nas. U prvom danu je oslobođen Jasenovac', zaključio je Valentić.