umirovljenici se šokirali

U bankama shvatili da je mirovina drastično manja nego prošli mjesec: Evo zašto

10.05.2024 u 09:50

Bionic
Reading

U srijedu 8. svibnja počela je isplata mirovina za travanj, iako je dio umirovljenika već dobio svoj novac početkom mjeseca, što ovisi o banci u kojoj imaju svoje račune.

No pojedini su se umirovljenici neugodno iznenadili vidjevši da su dobili manje mirovine nego za ožujak, požalili su se portalu Mirovina.hr.

Zbunila ih razlika za prethodne mjesece

Naime, dvaput godišnje usklađuju se mirovine - u siječnju i u srpnju, a u odnosu na prethodno polugodište. Isplate povećanog iznosa umirovljenici čekaju jer HZMO čeka podatke Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći. Ona se za prosinac računa tek u veljači, a tek poslije toga HZMO donosi službenu odluku o većim mirovinama za ožujak, s isplatom u travnju. Pritom se isplate i zaostaci za siječanj ili veljaču.

Od siječnja su mirovine veće za 4,19 posto. Na primjer, ako umirovljenik ima 480 eura mirovine, njegova mjesečna primanja rasla su za oko 20 eura. U travnju je tako isplaćeno 20 eura više za ožujak, a s obzirom da usklađivanje vrijedi od siječnja, umirovljenik je dobio i razliku za siječanj i veljaču - po 20 eura. Dakle, u travnju je umirovljenik dobio 60 eura veću mirovinu, no pri isplati u svibnju, mirovina je manja za 40 eura jer se nastavlja isplata povećanja od 20 eura mjesečno ()bez tih 40 eura za siječanj i veljaču).

Umirovljenici zatečeni

Ovakva situacija događa se dvaput godišnje. Većina umirovljenika mislila je da je mirovina porasla za iznos koji su dobili u travnju te su računali na taj iznos i onda se razočarali vidjevši da je mirovina manja za tih 40 eura.

Podsjetimo, prosječna je mirovina nakon posljednjeg usklađivanja po prvi put u povijesti prešla 500 eura pa u ovom trenutku iznosi 513 eura. No valja naglasiti kako otprilike 60 posto umirovljenika prima manje od toga, piše Mirovina.hr.