dugo se sumnjalo

Potvrđeno veliko otkriće kraj Zagreba: Ris je na Žumberku, snimljen je fotozamkom

09.05.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Na Žumberku je dokazana prisutnost risa, objavili su na Facebook profilu LIFE Lynx - hrvatski terenski blog. Objavili su i fotografiju risa u blizini Sekulića

"Odlične vijesti stižu iz Park prirode "Žumberak - Samoborsko gorje"!

Po prvi puta je na Žumberku pouzdano dokazana prisutnost risa. Lovačka fotozamka postavljena na šumskom području, u blizini mjesta Sekulići je potvrdila naše sumnje i nadanja da ris obitava na ovom području. Posljednje dvije godine primili smo nekoliko dojava o znakovima prisutnosti risa, prošle godine su pronađeni ostatci plijena, a prije niti mjesec dana ris je viđen u blizini Svete Jane.

Ris se na ovo područje vjerojatno proširio sa zapada Slovenije, s područja Semiča i Črnomelja gdje naši slovenski kolege prate stalnu prisutnost risa.

Čestitamo Antoniju na ovom odličnom ulovu i zahvaljujemo što nam je poslao fotografiju. Ako i vi bilo gdje primijetite znakove prisutnosti risa molimo javite nam se!

A sve podatke o prisutnosti risa u RH možete pratiti u našoj bazi podataka: http://lynx.vef.hr/", objavili su LIFE Lynx.

Iz Parka prirode Žumberak potvrdili su informaciju za Danas.hr. Kažu da raspolažu istim podatkom, ali da to nisu željeli objaviti. "Ljudi se bave risovima. Fotografija koja je objavljena snimljena je fotozamkom u vlasništvu lokalnog lovca koji je dao dozvolu da se fotografija koristi za javno objavljivanje", objasnila nam je stručna voditeljica PP Žumberak - Samoborskog gorja Dalia Matijević.

"Mi smo vrlo oprezni oko objavljivanja infromacija o strogo zaštićenim vrstama i krenemo u objavljivanje kada je izvršeno istraživanje i kada je u potpunosti potvrđeno o čemu se zapravo radi. Mi sada znamo, što se tiče ovoga, da je uočen jedan ris koji se kreće na određenom području, a hoće li on ostati ovdje ili će emigrirati negdje drugdje i hoće li on imati mogućnosti započeti neku novu populaciju to je pitanje. Od 10. mjeseca se postavljaju nove fotozamke i radi se detaljnije istraživanje da bi se potvrdilo točno o čemu se radi", kazala je.

"Ovo nije prvi zapis i potvrda risa u Parku prirode Žumberak, ali nakon dugo dugo vremena, nešto malo manje od 20-ak godina zapravo je potvrđena prisutnost", dodala je Matijević.