moguća tuča

Oluja već zahvatila zapad zemlje, kreće se prema središnjoj Hrvatskoj

07.05.2024 u 15:21

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod upozorio je jutros da su lokalno mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom i prolazno jakim vjetrom, osobito poslijepodne u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Vremenske prilike bit će još gore u srijedu

Na radarskom prikazu Weather.com vidljivo je kako se grmljavinsko nevrijeme kreće prema Zagrebu. DHMZ je u 13 sati za metropolu prognozirao promjenljivo oblačno, povremenu kišu i pljuskove s grmljavinom. Vjetar većinom slab jugozapadni i zapadni, uz pljusak moguće pojačan.

Za područje Karlovca, Zagreba i Osijeka oglašen je žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme s mogućom tučom. Vjerojatnost grmljavine je 50-70 posto. Zbog mogućeg jakog juga, potencijalna opasnost prijeti i Dalmaciji.

Dugoselska kronika javlja da je Stožer civilne zaštite Grada Dugo Selo upozorio na opasne vremenske prilike na širem području grada: 'Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom'.

Prognoza za srijedu

Za srijedu na snazi je žuti alarm za najveći dio zemlje. Crveno upozorenje izdano je za Velebitski kanal, zbog bure u naglom jačanju na pojačanu do jaku, mjestimice vrlo jaku, a kasno navečer moguće i olujnu s najjačim udarima vjetra do 120 km/h. U 'narančastom' su Kvarner i Kvarnerić, gdje su mogući udari bure do 100 km/h. Bez ikakve opasnosti od vremenskih neprilika su jedino splitska i dubrovačka regija.

  • +35
Svečana procesija i sveta misa u čast svetog Duje u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Prema DHMZ-u, u Hrvatskoj se u srijedu očekuje promjenljivo oblačno, ponegdje s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Oborina će biti češća u unutrašnjosti, a sunčana razdoblja dulja na Jadranu. Ujutro na kopnu ponegdje moguća magla. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na Jadranu sjeverozapadni i bura, navečer na sjevernom dijelu i jaka, podno Velebita s olujnim udarima. Do sredine dana na jugu još jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 13, na Jadranu od 13 do 18 °C. Najviša dnevna temperatura većinom između 18 i 23 °C.