afera geodezija

Obuljen Koržinek o priopćenju EPPO-a: Uočili smo pokušaj prevare i spriječili štetu

02.05.2024 u 11:34

Bionic
Reading

Ured europskog tužitelja objavio je da su danas uhićene tri osobe zbog pronevjere novca na Geodetskom fakultetu, a među njima i Davor Trupković, jedan od najbližih suradnika ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek

Ministrica Obuljen Koržinek, nedugo nakon uhićenja bivšeg suradnika, obratila se medijima. Potvrdila je da je uhićen Davor Trupković, a kaže da nije imala nikakva saznanja o njihovim postupcima.

>>> Uhićen bliski suradnik ministrice kulture i još dvojica

'Svi mehanizmi kontrole u Ministarstvu su funkcionirali, a to je potvrđeno i današnjim priopćenjem EPPO-a, jer je šteta spriječena', rekla je ministrica Obuljen Koržinek i dodala da je Ministarstvo kulture napravilo sve što je trebalo napraviti, a ponovila je da ako je netko zloporabio sredstva, treba za to i odgovarati.

'Vidi se iz priopćenja da smo upravo Ministarstvo, i ja kao čelna osoba, uočili pokušaj prevare i spriječili da se dogodi šteta, a to mi je važno zbog mojih kolega koji su profesionalno radili na saniranju šteta od potresa. Teško mi je vjerovati da je jedan od kolega uključen u ovakvo nešto, ali ako jest, za to će odgovarati', rekla je. U više navrata je ponovila da je Ministarstvo spriječilo nastanak štete, a također je ponovila da ona i premijer Andrej Plenković nisu osporavali potrebu da se ovaj slučaj istraži, nego da su upozoravali da to nije plaćeno europskim sredstvima.

  • +2
Nina Obuljen Koržinek - konferencija za medije Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

'EPPO je u svom prvom priopćenju naveo da su za 3D snimanja korištena europska sredstva, a to nije bilo točno. Iz današnjeg priopćenja je jasno da smo mi bili u pravu. Također se kaže da Ministarstvo i ja, kao čelna osoba, mi smo uočili pokušaj prevare i spriječili ga. Uvijek sam govorila isto, moje izjave su konzistentne', kazala je ministrica i pojasnila da je ona osobno donijela odluku da se prekinu isplate.

'Nikad nisam dosad javno rekla da smo spriječili isplatu 3,2 milijuna eura zato što je postupak bio u tijeku i nisam smjela to reći. Danas, kad je EPPO poslao priopćenje, mogu reći da smo spriječili štetu za državni proračun. Surađivali smo s EPPO-om cijelo vrijeme, deseci ljudi su se odazvali razgovorima', rekla je Obuljen Koržinek. Dodala je i da je ukupno plaćeno 19 milijuna kuna s PDV-om, a da im je isporučeno troškova u vrijednosti od 39 milijuna.

Dodala je da se današnje uhićenje ne odnosi na Ministarstvo kulture, nego na Geodetski fakultet, a da je ovdje riječ o proširenju istrage, u što je uključena jedna osoba iz Ministarstva (Trupković, op.a.).

'Moja je odgovornost da je spriječena šteta', odgovorila je na pitanje ima li u svemu tome njezine 'zapovjedne odgovornosti' zato što je uhićen njezin bliski suradnik iz Ministarstva. Što će s uhićenim Trupkovićem biti dalje, vezano za njegovo zaposlenje u Ministarstvu kulture, Obuljen Koržinek kaže da ne zna.

'Moram to vidjeti s tajništvom. Tek sam prije sat vremena doznala da je uhićen. Ne znam, prvi put se nalazim u situaciji da je uhićen zaposlenik Ministarstva. On radi u Ministarstvu 20 godina, a na tu je dužnost došao za vrijeme ministra Hasanbegovića', rekla je ministrica. Kaže da se osjeća loše zato što je posao njezinog ministarstva zadnje tri godine bio besprijekoran, a da je sada jedan kolega bacio sjenu na sve što su ostali kolege radili te tri godine bez vikenda i godišnjih odmora.

'U najboljoj vjeri smo dogovorili posao s Geodetskim fakultetom, s javnom institucijom. Kad smo u četvrtom izvješću vidjeli neke problematične situacije, ja sam bila upozorena, spriječili smo daljnji trošak. Na Ministarstvu kulture nema nikakvog krimena - ako je zaposlenik zloupotrijebio položaj, on će za to i odgovarati', rekla je.

Davor Trupković Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podsjetimo, EPPO je izvijestio da je danas u Zagrebu uhićen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju, i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iako EPPO ne navodi ime, poznato je da je riječ o Davoru Trupkoviću, bliskom suradniku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

'Danas su uhićeni i bivši dekan Geodetskog fakulteta (Almin Đapo, op.a.) te bivši profesor na istom fakultetu (Boško Pribičević, op.a.). Protiv sve trojice EPPO je donio rješenje o proširenju i provođenju istrage. Naime postoji osnovana sumnja da je tadašnji pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, nakon što je 22. ožujka 2020. područje Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije pogodio potres koji je uzrokovao velika oštećenja na zgradama kulturne baštine, bio imenovan čelnikom tima za pregled i identifikaciju zgrada oštećenih potresom, što je uključivalo trodimenzionalno dokumentiranje oštećenja', piše, među ostalim, u priopćenju EPPO-a.