demografska propast

Nisu samo mladi u Hrvatskoj nezadovoljni: Trećina ih u Italiji želi emigrirati

20.05.2024 u 17:52

Bionic
Reading

Više od trećine talijanskih tinejdžera kad odraste želi emigrirati, rezultati su istraživanja Nacionalnog instituta za statistiku Istat koje je pokazalo i da su mladi postali zabrinutiji u pogledu svoje budućnosti

Podaci ukazuju na ranija upozorenja o demografskoj propasti Italije, piše Reuters.

U ožujku je Istat objavio da je broj rođenih u 2023. godini pao na 379.000, što je bilo rekordno nisko, dok je ukupan broj stanovnika Italije pao ispod 59 milijuna.

Na uzorku ispitanika u dobi od 11 do 19 godina pokazalo se da njih oko 34 posto kad odraste želi preseliti u inozemstvo u odnosu na njih 45 posto koji žele ostati u Italiji i 21 posto koji su se izjasnili kao neodlučni, podaci su Istata i istraživanja provedenog 2023.

Glavno odredište za potencijalne talijanske iseljenike su Sjedinjene Države. Tu je zemlju odabralo 32 posto onih koji su odgovorili da žele napustiti Italiju, a slijede Španjolska (12,4 posto) i Britanija (11,5 posto).

U Istatu smatraju kako bi Italija, da bi spriječila pad ljudskog kapitala potaknutog padom nataliteta i željom za iseljavanjem, mladim Talijanima trebala ponuditi "odgovarajuće uvjete za život".

No podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju da su realne plaće u Italiji u proteklih 30 godina porasle samo za 1 posto u usporedbi s prosječnim povećanjem od 32,5 posto na području OECD-a.

Po podacima Eurostata Italija ima i najnižu stopu zaposlenosti u EU-u. Ona iznosi 66 posto.

Istat je iznio i podatak po kojemu su mladi Talijani manje sigurni u svoju budućnost, pri čemu je jedna trećina ispitanih izjavila da ih takva budućnost plaši, što je povećanje od 5,5 postotnih bodova u odnosu na sličnu studiju iz 2021.