traži se većina

HDZ i Domovinski pokret blizu dogovora: Plenković osigurao 80 ruku?

03.05.2024 u 18:18

Bionic
Reading

Pregovori između HDZ-a i Domovinskog pokreta nastavljeni su danas u Vukovaru na neformalnom sastanku, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, nova saborska većina, iako još nije dogovorena, mogla bi se oformiti s 80 ruku

U toj novoj većini bio bi 61 zastupnik s HDZ-ove liste, 13 mandata Domovinskog pokreta, pet mandata zastupnika nacionalnih manjina bez SDSS-a te Vesna Vučemilović koja je na izbore kao članica Suverenista izašla na zajedničkoj listi s Mostom.

Jutarnji list se poziva na izvore bliske pregovaračkim timovima, iako informacije službeno u HDZ-u još uvijek ne mogu potvrditi. Andrej Plenković, naime, rekao je da će trebati još nekoliko dana da se dođe do rješenja, ali čini se da je ovo rješenje bez SDSS-a u većini, ali s ostalim manjinskim zastupnicima i Vesnom Večemilović, koje se traži.

Nakon svečane gradske sjednice u Vukovaru, čelništvo Domovinskog pokreta i HDZ-a povuklo se na privatno druženje, a kako javlja RTL, negormalni pregovori održani su u kafiću i izletištu "Gondola" u Sotinu.

Kako je Hini izjavio predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić, predstavnici dviju stranaka neformalno su se danas sastali u Vukovaru nakon svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu Dana grada heroja kojoj je nazočio i predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

'Približili smo stajališta u vezi formiranja stabilne većine i Vlade. Rekao bih da smo blizu dogovora', rekao je o današnjem neformalnom sastanku Milić, koji nije htio komentirati o navodima Jutarnjeg lista da je u pitanju saborska većina od 80 mandata.

Penava: Nema ucjena

'Razgovara se na sve strane u jednim kulturnim tonovima bez ucjena s bilo koje strane i očekujem da ćemo kroz koji koji dan imati već bolje, podrobnije informacije', rekao je za Dnevnik Nove TV Ivan Penava.

Birači su nas, dodao je, većinskom potporom na izborima obvezali da idemo u formiranju Vlade, vjerujemo da će taj proces biti uskoro gotov. A sve bi se, rekao je, moglo znati u utorak nakon službenog sastanka pregovaračkih timova dviju stranaka. 'Ako sve prođe po planu, tada bismo mogli imati obrise parlamentarne većine i nastaviti razgovore o strukturi nove Vlade', rekao je Milić.

  • +26
Andrej Plenković u Vukovaru Izvor: Cropix / Autor: Miroslav Slafhauzer