RCH 155

Britanci nabavljaju jedine haubice koje mogu pucati u pokretu, donosimo detalje

01.05.2024 u 08:19

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva odabralo je ovih dana zamjenu za postojeće samohodne topničke sustave AS-90, a oni će najvjerojatnije biti donirani Ukrajini. London je kao zamjenu za AS-90 odabrao njemački samohodni topnički sustav na kotačima RCH 155, a tportal donosi više o toj samohotki koja prva u svijetu može pucati u pokretu

Vijest o zamjeni već dotrajalih samohotki AS-90 objavilo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva na platformi X nakon dovršetka evaluacije u kojoj su, pored RCH 155, sudjelovale švedske samohotke Archer i južnokorejski sustav K9 Thunder. Britanci su izvijestili da je njemački RCH 155 odabran zbog relativno visoke razine lokalizacije proizvodnje, kao i izvrsnih rezultata na testovima gađanja, gdje je pokazao visoku brzinu paljbe te brzinu razmještanja i uništavanja meta.

Prema službenom Londonu, topnički moduli i cijevi proizvodit će se u Njemačkoj, a u Britaniji s više od 100 lokalnih dobavljača ostale komponente programa britanske vojske nazvanog Mobile Fires Platform. Samohodna platforma sastojat će se od oružanog modula daljinski upravljane haubice kalibra 155 milimetara postavljene na stražnju polovicu mehaniziranog pješačkog vozila Boxer (MIV), a bit će u službi Kraljevskog topništva do kraja ovog desetljeća.

  • +4
Nove britanske haubice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije - Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co

Britansko ministarstvo obrane zasad ne otkriva detalje ugovora, kao ni rokove njegove realizacije te ukupan broj vozila koja će biti naručena. Međutim, prema nekim izvorima bliskima službenom Londonu, očekuje se da će novi sustavi stopostotno unaprijediti dvije topničke pukovnije britanske vojske i potencijalno omogućiti proširenje samohodnog topništva.

Daljinski upravljana haubica RCH 155 je samohotka na kotačima koju je razvila tvrtka Krauss-Maffei Wegmann, a namjera proizvođača bila je stvoriti idealnu kombinaciju automatizacije topništva i zaštićene mobilnosti na kotačima. Modul RCH 155 preuzeo je vatrenu moć i domet samohotke PzH 2000, kakve ima i Hrvatska vojska, a koristi njezin top L/52 te ga kombinira s automatiziranim i daljinski upravljanim modulom.

  • +7
Panzer - haubice njemačke vojske, ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Christof STACHE / AFP / Profimedia

Posada od samo dva člana

RCH 155 ima dvočlanu posadu, odnosno zapovjednika i vozača zaštićene od paljbe iz teških strojnica kalibra do 14,5 milimetara i topničkih fragmenata, a postoji i dodatna zaštita od tenkovskih i protupješačkih mina. Sustav je opcijski opremljen sekundarnom oružnom stanicom, bacačem dimnih granata, nuklearno-biološko-kemijskim sustavom zaštite i ventilacijom.

Prema dostupnim podacima, borbeno opterećenje je 30 projektila s upaljačem i 144 modularna pogonska sredstva. Programiranje upaljača je induktivno tijekom procesa punjenja, a kadenca, odnosno brzina paljbe, iznosi devet rundi u minuti. Valja reći i da je RCH 155 sposoban ispaliti uglavnom sve projektile kalibra 155 milimetara kompatibilne s NATO-ovim Zajedničkim balističkim memorandumom o razumijevanju (JBMOU).

Domet samohotke je do 40 kilometara za bazne granate, do 50 kilometara za granate punog dometa poboljšane brzine (V-LAP), a moguć je i način simultanog ispaljivanja granata (MRSI), pri čemu se putanja i vrijeme ispaljivanja modificiraju s elevacijom cijevi i brojem pogonskih punjenja na način da nekoliko hitaca ispaljenih uzastopno pogodi cilj gotovo istovremeno kako bi se postigao najveći mogući učinak prije nego što neprijatelj počne izbjegavati paljbu.

Proizvođač navodi da kupola ima ciljni domet u radijusu od 360 stupnjeva, a elevacija cijevi proteže se od – 2,5 do + 65 stupnjeva. Razmak od tla je pola metra, radijus okretanja iznosi 21 metar, a maksimalni uspon je 70 centimetara. Samohotka ima sposobnost prelaska jarka dubine dva metra, a najveća dubina gaženja je 1,2 metra. Treba reći i da maksimalna sposobnost uspona iznosi 60 posto, a najveći poprečni nagib proteže se do 30 stupnjeva.

Pogađanje meta bez potrebe za posadom

RCH 155 pokreće dizelski motor od 816 konjskih snaga tipa 8V 199TE20/21, a proizvodi ga MTU iz njemačkog Friedrichshafena i u njega je ugrađen napon od 24 volta pri maksimalno 540 ampera. Suspenziju čine spiralne opruge s dvostrukom vilicom i amortizer, radni raspon na cesti je nekih 700 kilometara, a maksimalna brzina iznosi zapanjujućih 103 kilometara na sat.

Inače, RCH 155 je prva haubica u svijetu koja može pucati u pokretu. Dizajneri su je, naime, konstruirali tako da se istovremeno kreće i pogađa mete kako bi se izbjegla neprijateljska protutopnička paljba jer se moderni protubaterijski radari poput onog tipa COBRA mogu koristiti za izviđanje vatrenih položaja nakon pucanja u stvarnom vremenu. Osim toga, RCH 155 ima mogućnost tzv. lovca ubojice, za koju su inače sposobni samo glavni borbeni tenk i borbeno vozilo pješaštva.

Također, zapovijed paljbe i traženje idućeg cilja mogu se izvoditi paralelno. Ova sposobnost služi za samoobranu, a ne za stvarnu topničku misiju. Uz to, RCH 155 je visokoautomatiziran i dizajniran za dugodometno gađanje meta bez potrebe za posadom.

Uz Britance, koji će modelom RCH 155 zamijeniti AS-90, o kojima smo već pisali, za nove samohotke je zainteresirana Ukrajina te bi do kraja 2024. trebala dobiti 36 primjeraka, a financirat će ih njemačka vlada. Za RCH 155 je zainteresiran i njemački Bundeswehr te je voljan za 120 primjeraka platiti 1,4 milijarde eura, kao i švicarska vojska, koja trenutno paralelno testira RCH i švedski sustav Archer.