katalizator za stem

'Elementally AI' u Tehničkom muzeju: Interaktivna izložba i radionice Johnathana Robertsa

03.05.2024 u 18:01

Bionic
Reading

Izložba "Elementally AI - Personifikacija periodnog sustava elemenata" američkog slikara Johnathana Robertsa, koja predstavlja 118 digitalnih kolaža kemijskih elemenata, otvara se u srijedu, 8. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Digitalni kolaži generirani s pomoću umjetne inteligencije istražuju sjecište umjetnosti, tehnologije i znanosti. Svaki od izloženih radova predstavlja kemijski element iz periodnog sustava, a autor kombinira klasično slikarstvo, digitalnu umjetnost i kolaž te proširenu stvarnost (AR) u svrhu zanimljivijeg doživljaja izložbe, kaže se u priopćenju organizatora.

Radovi se prikazuju redoslijedom koji se temelji na atomskom broju kemijskih elemenata, od 1 (vodik) do 118 (unonoktij). Primjerice, u radu koji prikazuje zlato naglašava se njegova vrijednost, rijetkost i ljepota, dok se u radu koji prikazuje željezo naglašava njegova čvrstoća, trajnost i svestranost.

Posjetitelji će moći skenirati QR kod koji će se nalaziti pokraj svakog rada i na taj način pristupiti sadržaju u proširenoj stvarnosti koji će sadržavati dodatne informacije o kemijskom elementu i njegovim svojstvima. Na taj način, izložba može poslužiti i kao katalizator za pobuđivanje zanimanja za STEM predmete i promicanje znanstvene pismenosti u široj javnosti, poručuje organizator u priopćenju.

Također, održat će se i radionice o primjeni umjetne inteligencije u umjetnosti koje će voditi predstavnik Zagreb Art Kolektiva.

Johnathan A. Roberts rođen je 1974. u gradiću u blizini Orlanda na Floridi, SAD, a živi u Zagrebu. Izlagao je svoje slike, digitalna umjetnička djela i crteže u brojnim galerijama u SAD-u i Europi, a većina njegovih slika nalazi se u privatnim zbirkama u SAD-u i Europi. Djeluje kao gost predavač na temu generativne umjetne inteligencije za umjetnost i komunikacije na nekoliko sveučilišta, te je vodio radionice generativne umjetnosti u muzejima.

Osnivač je Zagreb Art Kolektiva (ZARK), neprofitne udruge usmjerene na korištenje novih tehnologija, proširene stvarnosti i umjetne inteligencije za povezivanje umjetnika, edukatora, IT i poslovnih stručnjaka u kulturne i obrazovne svrhe te za razvoj zajednice. U suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti održava kreativne radionice za polaznike različitih dobi i interesa.

Glazbenici Borna Dejanović na kontrabasu i Mirjana Krišković na harfi nastupat će prilikom otvorenja izložbe.

Izložbu su podržali partneri Print shop, Presscut, Blue Marble Translations i medijski pokrovitelji Journal, Netokracija i Storybook, a ona ostaje otvorena do 10. rujna.