KUPILI CELJSKE MESNINE

Slovenci se zakačili, Vrgorčani uklizali: Koja je pozadina najnovijeg manevra braće Pivac?

20.05.2024 u 14:43

Bionic
Reading

Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca potvrdila je preuzimanje slovenskih Celjskih mesnina, vodećeg proizvođača mesa i mesnih proizvoda u toj državi s godišnjim prihodom od oko 100 milijuna eura, o čemu se u hrvatskim i slovenskim poslovnim krugovima špekuliralo posljednjih tjedana

U portfelj kompanije iz Vrgorca, potvrđeno je, prelaze poduzeća 'Celjske mesnine z'dežele', s pogonima za proizvodnju i preradu mesa te proizvodnju trajnih i polutrajnih proizvoda, potom 'Pršutarna S' Krasa' te 'Celjske mesnine Storitve', koja se bave istom djelatnošću, a zapošljavaju osobe s invaliditetom. Iz preuzimanja je izuzet segment proizvodnje vina i pjenušaca 'Radgonske gorice', koje obuhvaćaju državno poljoprivredno zemljište.

Pojednostavljeno, radi se o pogonu za proizvodnju pršuta i suhomesnatih proizvoda na Krasu, pogonu za proizvodnju i preradu mesa u Celju te proizvodnji mortadele i ostalih trajnih i polutrajnih proizvoda.

Vrijednost cijele transakcije zasad nije službeno poznata. Prije nego što ona i formalno bude provedena, bit će potrebno pribaviti suglasnosti nadležnih regulatornih tijela.

Pivci zapravo preuzimaju tvrtku CM Invest sa sjedištem u Klagenfurtu u Austriji, u čijem su stopostotnom vlasništvu Celjske mesnine. Sam CM Invest je, pak u 60 postotnom suvlasništvu tvrtke Amur Inženiring, odnosno današnjeg direktora Celjskih mesnina Izidora Kriveca, a gotovo stopostotni vlasnik manjinskog dioničara jest MIF Invest Danila Dujovića, koji u Celjskim mesninama sjedi u nadzornom odboru.

Ukratko, Braća Pivac ovu moćnu slovensku tvrtku preuzimaju od dvojice suvlasnika Kriveca i Dujovića. Po pisanju slovenskog časopisa Finance, upravo spor između njih dvojice razlog je prodaji tvrtke.

Celjske mesnine su poduzeće s tradicijom i bogatim iskustvom koje seže u 1899. godinu kada je u tom gradu podignuta prva gradska klaonica s velikom hladnjačom i vlastitom proizvodnjom leda. Po informacijama iz same tvrtke, ona danas ima modernu liniju za klanje i pogon za sječu u kojoj se godišnje zakolje 20 tisuća goveda i 40 tisuća svinja. Na godišnjoj razini tvornica proizvodi 13 tisuća tona svježeg mesa i 7 tisuća tona drugih proizvoda, od čega 2 tisuće tona trajnih proizvoda.

Tvrtka ima i vlastitu prodajnu mrežu i 450 zaposlenih, a njeno poslovanje dobilo je dodatni zamah kada je uvedena vlastita robna marka 'z’dežele'.

Najnovijom akvizicijom kompanija Braća Pivac čini snažan iskorak na susjedno slovensko tržište. Po njihovoj današnjoj objavi, odlučeno je da se upravljačka struktura slovenske tvrtke neće mijenjati.

Ova kompanija iz Vrgorca upravo investira u pogon za preradu i proizvodnju mesnih proizvoda u Ljubuškom, čime planira ojačati svoju poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine. Početkom ove godine sve svoje proizvodne pogone i upravnu zgradu preselili su u poslovnu zonu Ravča pokraj Vrgorca, u sklopu investicije vrijedne više od 30 milijuna eura. Nakon nedavne smrti Ivice Pivca, ova kompanija ostala je u vlasništvu njegovih nasljednika, brata Nevena te nećaka Miljenka Pivca. Obojica su danas članovi Uprave.

  • +37
Predsjednik Zoran Milanović posjetio je tvornicu mesne industrije Pivac Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mesna industrija Braća Pivac osnovana je u Vrgorcu još 1952. godine, a u međuvremenu je postala jedan od ključnih igrača hrvatske prehrambene industrije i vodeći igrač među mesoprerađivačkim tvrtkama: od pet najveći u Hrvatskoj, tri su njihove - Braća Pivac, PKK Karlovačka mesna industrija i Mesna industrija Vajda. Imaju i 250 manjih trgovina, a najavljuju i otvaranje trgovina 'velikog formata' s preko 180 četvornih metara prodajnog prostora.

Posljednjih godina postali su i većinski vlasnik 'Kraša' te značajan dioničar koprivničke 'Podravke', a vlasnici su i dvaju hotela u Makarskoj i Dubrovniku te još nekoliko malih tvrtki.

Po upravo objavljenim poslovnim izvještajima, Mesna industrija Braća Pivac lani je imala rekordan prihod od 334 milijuna eura (godinu ranije 287,5 milijuna eura) uz dobit od 9,1 milijun eura (godinu prije 11,6 milijuna eura). Broj zaposlenih konstantno se kreće oko 1.200.

Sam Neven Pivac oglasio se nakon što je potpisan ugovor o preuzimanju Celjskih mesnina.

'Ovo strateško partnerstvo kompatibilno je na više poslovnih razina budući da su obje kompanije veliki mesni proizvođači i prerađivači domaćih sirovina, s višegodišnjim iskustvom i primjenjivim znanjima. Ova će nam sinergija omogućiti i snažnije pozicioniranje najcjenjenijih proizvoda obiju mesnih industrija, kao što je daljnje plasiranje kranjske kobasice na hrvatskom tržištu, gdje je ona iznimno cijenjena, ali i Dalmatinskog pršuta u Sloveniji', predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.